Nederland doet te weinig aan stimuleren Friese taal, 11-02-2008 (A-LC)

WIRDUM - De Nederlandse regering zou haar afspraken over het stimuleren van de Friese taal beter moeten nakomen. Een delegatie van de EFA (Europese Vrije Alliantie) overweegt de nalatigheid in het Europese parlement aan te kaarten.

Het bondgenootschap van regionale partijen heeft vijf zetels in de Europese volksvertegenwoordiging. Een delegatie toerde dit weekeinde door Friesland. Maes: “Als ik hier kom, dan valt het me op hoe sterk het Fries bewustzijn wel is.” Waarom toch zoveel Friestalige ouders hun kroost in het Nederlands opvoeden? “Het zal met het statusverschil te maken hebben”, meent de Vlaamse partijvoorzitter. “In België hebben we daar natuurlijk voldoende ervaring meer. In de streek rond Brussel speelt het Frans de rol die het Nederlands in Friesland speelt. Het is een Vlaamse traditie om te knokken voor je eigen taal.” De Friezen zouden naar meer autonomie moeten streven. “Waarom wordt wiskunde hier niet in het Fries gegeven? Je kunt zoveel zelfbestuur aan als je kunt dragen, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar de landbouw hier, zeker vanuit Vlaanderen kijken we op naar Friesland”, aldus Maes. 

“Wij krijgen altijd het verwijt dat we een hek om Friesland willen zetten”, zegt FNP-statenlid Douwe Bijlsma, die vanwege het Vlaamse bezoek zijn taal aanpaste. “Als er een partij in Friesland met internationale contacten is, dan is dat de FNP.”

Boarne: Leeuwarder Courant, 11-02-2008

FFU: Dêrom wolle wy as FFU yn it basis-, fuortset ûnderwiis en spesjaal (fuortset) ûnderwiis oeral yn Fryslân de trijetalige skoalle as hearskjend ûnderwiismodel, mei in foar it Frysk op syn minst lykweardich en lykberjochtige plak ferlike mei de posysje fan it Hollânsk. Dan kin wiskunde ek rûnom yn it Frysk jûn wurde.

<< Werom nei 'Aktueel 2008'