Jubileumsymposium Akademy ‘Friese taal in grondwet opgenomen’, 20-02-2008 (A-FD)

Leeuwarden - De Friese taal dient beter beschermd te worden. De bescherming van het Fries zou opgenomen moeten worden in de Grondwet of er zou een aparte Friese taalwet moeten komen. Dat zei directeur-bestuurder Reinier Salverda van de Fryske Akademy gisteren op een symposium ter gelegenheid van vijftig jaar Akademy-lêzingen in de Harmonie.

De bescherming van de Friese taal en cultuur wordt sinds 1989 geregeld in een Bestuursafspraak tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Fryslân. In Baskenland en Wales hebben de minderheidstalen een veel betere beschermingspositie, aldus Salverda. “Dêr kin ús lân in foarbyld oan nimme. 45 minúten [= minuten] Frysk yn it ûnderwiis yn ’e wike is net te akseptearjen.”

Salverda maakte op het symposium tevens bekend, dat zijn instituut binnenkort logopediemateriaal uitbrengt voor Friestalige kinderen. In een tijd waarin de overheid steeds meer wil, toetsen, zal er materiaal moeten zijn dat de taalontwikkeling en taalachterstand van Friestalige kinderen [in het Fries!] laat zien. Verder komt er dit jaar een nieuw ‘hânwurdboek’. De drie miljoen euro die de Fryske Akademy nu jaarlijks krijgt van het rijk is volgens Salverda voor de toekomst onvoldoende. “It Frysk bliuwt gjin sterk merk as wy it net fersterkje.”

Thema van het jubileumsymposium was ‘Mei Fryslân foarút’. Siem Jansen, directeur van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij, adviseerde zijn oud-collega gedeputeerde Jannewietske de Vries om nu al vast jaarlijks 2,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het evenement Fryslân culturele hoofdstad van Europa. “Dan heb je in 2018 25 miljoen euro. Ik ben ervan overtuigd dat de return van die investering zich vervijfvoudigd”, aldus Jansen, die de Friezen opriep zich bezig te houden met vernieuwing. […]

Boarne: Friesch dagblad, 20-02-2008

<< Werom nei 'Aktueel 2008'