Friezen willen nog meer Fries, 21-02-2008 (A-DDP)

Campagne ‘Wij promoten het Frieslandgevoel’

Annita Lageweg
LEEUWARDEN

Veel Friezen weten van elkaar niet dat ze de Friese taal spreken. Dus praten ze maar Nederlands met elkaar. Dat is jammer, vindt Mirjam Vellinga van Afûk, de stichting die het gebruik van de Friese taal al tachtig jaar bevordert. Vandaag begint de stichting een provinciale campagne om het gebruik van het Fries te stimuleren.

Uw stichting wil het Fries op een positieve manier onder de aandacht brengen bij Friezen. Hoe?
“Vanmiddag lanceren we de campagne Praat-mar-Frysk op het station in Leeuwarden, met een eigen strijdlied. Inmiddels hebben we een website en een Hyves-pagina, beide een groot succes. Waar we vooral de aandacht mee trekken zijn stickers, buttons en posters met het campagnelogo. Daarmee tonen mensen dat ze de Friese taal omarmen. Het mooiste zijn de opblaasbare lippen van Doutzen Kroes. Zij is de ambassadrice van onze campagne. Haar motto is dat Friezen zich niet hoeven te schamen voor hun taal en hun Friese accent.”

Schamen Friezen zich dan?
“Er zijn veel mensen die denken ‘ach, het is maar Fries’en ‘onze taal stelt niet zoveel voor’. Die menen dat je maar beter Nederlands kunt spreken als je verder wilt komen. In die zin heerst er onder Friezen wel een soort minderwaardigheidsgevoel. Wij promoten dan ook het Frieslandgevoel. We willen mensen positiever maken over hun eigen taal en cultuur. Veel mensen die van buiten de provincie komen, waarderen het Fries eigene. Dat moet je koesteren.”

Op wie is deze actie gericht?
“Jonge mensen. Jonge ouders bijvoorbeeld, bij wie we de meerwaarde van meertaligheid onder de aandacht willen brengen. Onderzoek wijst uit dat kinderen daar later veel profijt van hebben. Maar ook winkels en bedrijven worden benaderd. Als je in Friesland Fries kunt spreken, dan opent dat gewoon deuren.”

Wanneer is de campagne voor u geslaagd?
Lachend: “Op het moment dat iedereen de opblaasbare lippen voor het raam heeft hangen! Voor ons is het natuurlijk echt geslaagd als in Friesland op veel plaatsen zichtbaar is dat je er gerust Fries kunt spreken. Het gebruik van de Friese taal is weliswaar vrij constant, maar de overdracht van de taal van ouders op kinderen daalt licht. Daar is werk aan de winkel.”

Boarne: Dagblad De Pers, 21-02-08

<< Werom nei 'Aktueel 2008'