Meer kansen Duitse Friezen bij verkiezingen, 06-03-2008 (A-LC)

LEEUWARDEN - De kansen voor de nieuwe politieke partij Die Friesen om in Duitsland zetels te halen in een van de deelstaten zijn gestegen. Dat komt door een erkenning van het Duitse ministerie van binnenlandse zaken. Dat heeft in een brief aan de partij bevestigd dat de Ostfriesen een officieel beschermde minderheid zijn. Zo kan de partij vrijgesteld worden van de kiesdrempel van 5 procent.

Die drempel gold nog wel bij de eind januari gehouden verkiezingen in de deelstaat Nedersaksen. Die Friesen scoorden daar 0.3 procent van de stemmen. Omdat minderheden als Nordfriesen, Denen en Sorben in andere deelstaten ook vrijgesteld zijn van deze kiesdrempel, zou dit voortaan ook moeten gelden voor Die Friesen. De kansen om in de deelstaat Sleeswijk-Holstein in de politiek te komen, zijn daarmee gestegen. In drie districten in Ost-Friesland kwamen Die Friesen als derde partij uit de bus en bestaat de kans dat vertegenwoordigers van de partij in de gemeenteraad komen.

Boarne: Leeuwarder Courant, 06-03-2008

FFU: Sjoch ek by ‘Aktueel 2007’: ‘Die Friesen’ docht mei oan de ferkiezings, 18-11-2007 (A-GfA), Steun voor Die Friesen, 07-11-2007 (A-LC). En by ‘Poadium 2008’: Die Friesen in de verkiezingen in Nedersaksen, 25 febr. 2008 (P-PvhN).

<< Werom nei 'Aktueel 2008'