Provincie vergt rijk om meer te doen voor het Fries, 12-03-2008 (A-LC)

STRAATSBURG - De Nederlandse overheid moet meer doen om afspraken over het Fries na te komen. Alleen al de investeringen die het rijk pleegt, lopen achter bij de provinciale inspanningen. Gedeputeerde Jannewietske de Vries zei dit gisteren op een conferentie ter gelegenheid van tien jaar Europees handvest voor regionale en minderheidtalen.

Het Handvest heeft veel gebracht, aldus De vries, maar haar kritiek is dat het nationale regeringen te veel gelegenheid geeft zaken alleen met de mond te belijden, terwijl de praktische uitvoering wordt doorgeschoven naar de provincie. Dit staat niet in de afspraken, maar de provincie heeft totaal geen mogelijkheid om de overheid ergens toe te dwingen.

Dat wreekt zich op het gebied van het Fries in het onderwijs, aldus De Vries, die daarbij aansluit bij de conclusies van het Consultatief Orgaan Fries. Zolang beide overheden de afspraken over het Fries in het onderwijs verschillend interpreteren, gebeurt er niets.

Jannewietske de Vries liet nog weten dat haar droom is dat alle basisschoen in 2030 tweetalig zijn en dat alle kinderen in de leeftijd van vier tot achttien jaar voortdurend onderwijs in de Friese taal aangeboden krijgen.

Boarne: Leeuwarder Courant, 12-03-2008

<< Werom nei 'Aktueel 2008'