‘Friese taal moet ook erkend worden door EU’, 13-03-2008 (A-LC)

LEEUWARDEN - Het Fries moet “fansels” dezelfde status krijgen binnen de Europese Unie als het Welsh, zegt Jaap van der Bij van de Ried fan de Fryske Beweging. De taal van de Britse regio Wales wordt binnenkort waarschijnlijk een ‘co-officiële taal’.

Deze status houdt onder meer in dat burgers die in het Welsh een brief naar de EU schrijven, ook antwoord krijgen in het Welsh.

Ministers mogen bovendien tijdens bijeenkomsten met andere EU-leden Welsh spreken, waarbij een tolk voor de vertaling zorgt. De drie Spaanse regionale talen Catalaans, Baskisch en Galicisch hebben al eenzelfde status.

“At [=As] ik sjoch nei de oantallen minsken dy’t Welsh sprekke [= prate] en dy’t Frysk sprekke [= prate], dan is dat ûngefear [= likernôch] itselde. Wy hoege net foar it Welsh ûnder te dwaan”, zegt Van der Bij.

Johannes Kramer, voorzitter van de statenfractie van de FNP, is het niet met Van der Bij eens. ‘Der binne wol oare prioriteiten foar de EU. Wy moatte earst mar ris soargje dat it Frysk yn Nederlân syn gerak krijt.” Ook de provincie vindt het onderwerp “geen issue”.

Dat Spanje en Groot-Brittannië hun regionale talen wél een speciale status hebben gegeven, heeft volgens Piet Hemminga, bestuurskundige bij de Fryske Akademy, te maken met de politieke en maatschappelijke situatie in die landen. “Het Catalaans, bijvoorbeeld, is lang onderdrukt geweest en heeft daarna een enorme opleving gehad.” Nederland is bovendien een eenheidsstaat, legt hij uit. De macht ligt hier bij één centrale regering, terwijl Wales en de Spaanse regio’s een eigen parlement hebben en tot op zekere hoogte autonoom zijn.

Hemminga acht het onwaarschijnlijk dat de nieuwe status van het Welsh een aanleiding zal zijn voor Nederlands om het Fries ook tot een co-officiële taal te verheffen. “Meer dan een symbolische waarde zou zo’n status niet hebben voor Friesland. De Fries op straat schiet er niks mee op.”

Boarne: Leeuwarder Courant, 12-03-2008

FFU: Sjoch by ‘Poadium 2008’ ek Pieter de Groot syn ‘DWERS’ mei as kop ‘Steksjoch De Haach’ (14-03-2008). De Groot falt Van der Bij by en freget in heger ambysjenivo fan de Fryske politisy as it om it Frysk giet, lykas Kees Verhaar dat ek bepleitet yn syn artikel yn de Moanne.Sjoch  by ‘Poadium 2007’ dus ek Verhaar syn: ‘De Fryske kultuer ferdigenje – kin it noch minder?, febr. 2008 (P-DM).

<< Werom nei 'Aktueel 2008'