‘Bewegers’ gaan voor Fries als eerste taal, 14-03-2008 (A-LC)

LEEUWARDEN - ‘Frysk de earste taal yn Fryslân’. Dit wordt het credo van de Ried fan de Fryske Beweging voor de komende jaren. De leden hebben dit beleidsvoornemen gisteravond op de jaarvergadering goedgekeurd. Het betekent dat “alle seilen bysetten wurde moatte om it brûken fan it Frysk yn Fryslân fanselssprekkend wurde te litten.”

Nieuwe acties die daarvoor opgezet worden en waarvoor de Ried financiën beschikbaar stelt, zijn het maken van Friestalige dvd’s voor kinderen, maar ook een dvd voor jonge ouders waarin ze bewust gemaakt worden van de waarde van de Friese taal. Spreekbeurten in de provincie met moderne presentaties moeten het Fries ook onder de aandacht brengen en de Ried onderzoekt of het mogelijk is gebruik te maken van filmpjessite YouTube.

De Ried wil verder proberen ouders die opkomen voor het Fries op de scholen van hun kinderen met elkaar in contact te brengen, zodat ze sterker staan. Dat geldt tevens voor ouders die Fries met hun kinderen praten. Ook die zouden elkaar meer moeten ontmoeten. Ook van bedrijven wil de Ried inventariseren welke regelmatig het Fries gebruiken.

Boarne: Leeuwarder Courant, 14-03-2008

<< Werom nei 'Aktueel 2008'