Friese taal moet taak provincie worden, 18-03-2008 (A-FD)

Rijkstaken naar de provincie

Leeuwarden - De provincies moeten een groot aantal taken van de overheid overnemen. Dat staat in een rapport dat gisteren aan de minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken is overhandigd. De Friese taal valt daar ook onder.

De commissie Lodders is in het leven geroepen om een nieuw bestuursakkoord tussen het rijk en de provincies 2009-2011 voor te bereiden. Een belangrijk onderdeel daarvan is het overhevelen van taken van het rijk naar de provincies zelf.

Een van de taken die de provincie Fryslân zou moeten krijgen volgens het rapport is de zeggenschap over het Friestalige onderwijs. Nu is dat nog een taak van het Rijk zelf. Dat zou kunnen betekenen dat er meer les in het Fries gegeven gaat worden op de basisscholen. Wat de gevolgen kunnen zijn voor het voortgezet onderwijs, is nog onbekend.

Omrop Fryslân
Ook over Omrop Fryslân kan de provincie meer te zeggen krijgen. Daarbij gaat het vooral om extra geld voor de omroep, in vergelijking met andere regionale omroepen. Omrop Fryslân heeft volgens de provincie namelijk een belangrijke taak op het gebied van de Friese taal en cultuur.

De provincie heeft al eerder voorgesteld om een stuurgroep in te stellen die onderzoekt hoe het beleid op het gebied van de Friese taal het best overgeheveld kan worden naar de provincie. Dat advies is overgenomen door de commissie Lodders. In de stuurgroep moeten zowel vertegenwoordigers van de provincie als van het Rijk gaan zitten.

Maar de voorstellen tot decentralisatie gaan veel verder dan alleen het Fries. Volgens het advies van Lodders kunnen provincies zich meer bezighouden met bijvoorbeeld bodemsanering, bedrijventerreinen, woonprojecten en ontwikkelingsgebieden. Met de voorstellen zijn ‘meerdere miljarden euro’s’gemoeid, die voortaan naar de provincies zouden moeten stromen.

Gedeputeerde Galema is blij met het rapport. “Ruimtelijke ordening en wonen bijvoorbeeld, kunnen wij als provincie uitstekend zelf doen. De toezichthoudende rol van Den Haag is op deze terreinen overbodig. Als we het zelf kunnen doen, gaat het sneller en efficiënter denk ik.”

Voordat de commissie Lodders begon, konden het Rijk en de provincies het niet eens worden over het nieuwe bestuursakkoord en de decentralisatie. Het grootste struikelblok tijdens de onderhandelingen vormden de zeshonderd miljoen euro die provincies moeten ophoesten voor een bijdrage aan de rijksbegroting. De provincies wilden in ruil daarvoor meer taken.

Het kabinet moet nog een besluit over het rapport nemen. Daarna moet er onderhandeld worden over de miljarden die vanuit het Rijk naar de provincie moeten stromen om de nieuwe taken uit te voeren.

Boarne: Friesch Dagblad, 18-03-2008

<< Werom nei 'Aktueel 2008'