Friezen zijn honkvast en gelukkig, 29-03-2008 (A-LC)

Enquête: weinig cultuurminnend

Van onze verslaggever
GRONINGEN - Friezen hechten sterk aan hun identiteit en zijn zeer honkvast. Ze zijn tevreden in hun eigen dorp en buurt, maar tonen zich niet bepaald cultuurminnend en storten zich evenmin massaal in het uitgaansleven. Dit valt op te maken uit de ´Barometer van het Noorden´, een jaarlijkse enquête van de Rijks Universiteit Groningen.

Bijna de helft van de inwoners van deze provincie, 44 procent, voelt zich in de eerste plaats een Fries. Pas daarna zien ze zichzelf als Nederlander en slechts een handjevol bovenal ‘wereldburger’.

Van de ondervaagde Friezen is driekwart geboren en getogen in deze provincie, evenals hun ouders. Ook verreweg de meeste familieleden en vrienden wonen hier. Friezen verhuizen niet graag en al helemaal niet over de provinciegrens.

Ze zijn gelukkig tot erg gelukkig (92 procent) en geven hun eigen bestaan als cijfer een 7,6. Ook de eigen woonbuurt leidt tot grote tevredenheid (98 procent).

De helft van de inwoners gaat nooit naar de schouwburg, toneel of concert, de andere helft doet dat minder dan een keer in de maand. Ook komt bijna de helft van de Friezen nooit in de bioscoop of in het café.

Wie familie of vrienden uit de Randstad op bezoek krijgt, neemt ze mee de natuur in. Ook populair is een dagje Leeuwarden of waddeneilanden. Het Fries Museum wordt slechts door 8 procent genoemd, het Groninger Museum is met 7 procent vrijwel even populair.

Het onderzoek is gehouden onder 650 mensen in de drie noordelijke provincies, waarvan 230 in Friesland, en geldt volgens de universiteit als representatief. In Groningen en Drenthe blijkt amper een provinciale identiteit te bestaan. De inwoners van beide buurprovincies zijn minder sterk geworteld in de eigen regio dan Friezen en voelen zich vooral Nederlander.

Van de Noordelingen voelen Groningers zich het meest misdeeld. De helft van de oosterburen vindt dat de regio economisch wordt achtergesteld door de regering. In Friesland denkt ruim een derde van de inwoners er ook zo over. Voor een eigen noordelijk landsdeel voelen de ondervaagden weinig: slechts 15 tot 20 procent is voorstander. Van de Friezen wil bijna driekwart onder Haags bestuur blijven.

Boarne: Leeuwarder Courant, 29-03-2008

<< Werom nei 'Aktueel 2008'