Friese taal krijgt erkenning in EU, 01-04-2008 (A-LC)

DEN HAAG - De Europese Unie geeft het Fries een formele erkenning. Dat gebeurt door een Friese vertaling van het Verdrag van Lissabon aan de Europese Commissie aan te bieden. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft dit senator Hendrik ten Hoeve toegezegd.

Het ministerie zal de commissie de vertaling geven. Dat betekent volgens Ten Hoeve van de Onafhankelijke Senaatsfractie niet dat de taal een status krijgt als bestuurstaal. Maar het is wel een erkenning van de taal binnen de EU “en dêr wie oant no ta hielendal neat”.

Het Fries heeft al jaren wel een formele status binnen de Raad van Europa, maar dat is een ander verband dan de Europese Unie. De Raad van State heeft de regering onlangs geadviseerd het Verdrag van Lissabon ook in het Fries te vertalen.

De Raad deed dat in het Fries: “De Rie wiist yn it ramt fan de oanbelangjende Nederlânske boarger ek op de mooglikheid neffens kêst 53, twadde lid, EU-Ferdrach om it Ferdrach yn it Frysk oer te setten en dizze oersetting in formele status te jaan. Sa’n tasizzing is troch it regear yn antwurd op Keamerfragen ek oangeande it Grûnwetlik Ferdrach dien.”

Boarne: Leeuwarder Courant, 01-04-2008

FFU:  Wer in stapke foarút.

<< Werom nei 'Aktueel 2008'