Friesland warm bad voor EU-commissaris Orban, 05-04-2008 (A-LC)

LEEUWARDEN - Eurocommissaris Leonard Orban (meertaligheid) kijkt tevreden terug op zijn tweedaags bezoek aan Friesland. “De Friese drietalige school kan andere meertalige regio’s in Europa tot voorbeeld strekken”, zei de Roemeen na een bezoek aan de Veenwoudster basisschool De Frissel.

Zijn hele visite was voor Orban als een warm bad geweest. De waarde van meertaligheid wordt lang niet in de hele Europese Unie zo erkend als hij en deze provincie wel zouden willen.

Orban: “Eén extra taal ligt in sommige lidstaten al heel gevoelig. Ook het centraal stellen van de moedertaal is hier en daar delicaat, omdat het al gauw wordt opgevat als uitnodiging voor het hebben van een dubbele identiteit. Dat is niet overal welkom.”

Cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries denkt dat met de eurocommissaris goede zaken zijn te doen. Voor de Friese taalpolitiek is een rechtstreekse lijn met Brussel belangrijk, omdat Den Haag tamelijk onverschillig staat tegenover de eigen landstalen.

De eerste kennismaking van Orban met die Nederlandse houding was de toespraak van PvdA-onderwijsminister Ronald Plasterk in het Europees parlement. Die speech was “onder protest” in het Nederlands, omdat Plasterk het praktischer zou vinden dat iedere afgevaardigde van Athene tot in Aberdeen zich van het Engels bedient. 

Ook van staatssecretaris Ank Bijleveldt (CDA) heeft de commissaris weinig te verwachten. Zij betitelde in de voorbereiding van Orbans bezoek pleidooien voor drie- en viertalig onderwijs als “naïef”.

Orban las de Nederlandse autoriteiten donderdag beleefd de les. “Migranten moeten in het nieuwe land hun eigen taal en cultuur kunnen ontwikkelen. Als je die ruimte niet geeft, is dat een mogelijke voedingsbodem voor extremisme. Ik weet dat het hier omstreden is, nu het onderwijs in migrantentalen vier jaar geleden in de ban is gedaan.”

Gistermiddag kreeg de EU-man een uitleg over het Mercator-bureau bij de Fryske Akademy.

Met instituten in Wales en Catalonië geldt Mercator als belangrijk Europees kennis- en onderzoekscentrum voor meertaligheid en onderwijs.

Onderzoeker Alex Riemersma beval Mercator aan als mogelijke toekomstig EU-agentschap.

Taalpolitiek blijft vooral een zaak van de aparte lidstaten. Dat is jammer, vindt Riemersma, want in Den Haag zien ze Mercator niet staan.

Boarne: Leeuwarder Courant, 05-04-2008

<< Werom nei 'Aktueel 2008'