Zorgen om trage reddingsactie Fries, 12-04-2008 (A-LC)

LEEUWARDEN - Er moet meer actie komen om de Friese taal te redden. Pier Bergsma en Sytze Hiemstra schrijven dat in het nieuwste nummer van de Swingel, het blad van de Ried fan de Fryske Beweging. Uit het ‘Oanfalsplan Frysk’dat in oktober vorig jaar door diverse instanties is opgesteld, moet het advies om een ‘Sintrum foar de Fryske taal en Kultuer’ op te richten, zo snel mogelijk gerealiseerd worden.

“Dan komt der in ein oan de hjoeddeiske fersnipele oanpak en it neistriben fan eigenbelang troch ûnderskate organisaasjes”, aldus het duo dat verwijst naar de situatie in Wales, Catalonië en Baskenland. Daar zijn ook speciale instituten voor ondersteuning van de minderheidstalen. De politiek zou het besluit moeten durven nemen om zo’n Sintrum foar de Fryske taal en Kultuer in te stellen.

Dat centrum moet adviezen, voorlichting, promotie, coördinatie, cursussen en het ontwikkelen van materiaal op het gebied van het Fries als taken krijgen.

In 2004 adviseerde het Konsultatief Orgaan, het adviesorgaan voor het ministerie van binnenlandse zaken, al om een juridische structuur te ontwikkelen en een organisatie in te richten die tot taak krijgt de algehele coördinatie van het Fries taalbeleid te verzorgen en advisering en coördinatie van de uitvoering op zich te nemen.

Boarne: Leeuwarder Courant, 12-04-2008, s. 17

Klik op: STH08-Zorgen om trage reddingsactie Fries, LC, 120408.gif om it orizjinele artikel út de LC te iepenjen.

<< Werom nei 'Aktueel 2008'