‘Memmetaal’ is van groot belang in zorg, 16-04-2008 (A-FD)

Leeuwarden - Het Fries moet een grotere rol gaan spelen in de zorg. Dat stelt de provincie Fryslân in de taalnota Fan rjocht nei praktyk: Frysk yn Fryslân. Voor begeleiders die direct contact hebben met de patiënt komt er Friestalig materiaal en de provincie wil ook een brochure uitbrengen waarin het belang van de moedertaal voor patiëntencontact wordt benadrukt. Daar steekt de provincie 105.000 euro in.

Om vast te stellen hoe het er nu voorstaat met het gebruik van het Fries in de gezondheidszorg, komt er een evaluatie, die 37.000 euro kost. Op basis van de uitkomsten van dat onderzoek wordt er een plan opgesteld om het personeel in de zorg te verleiden meer Fries te gebruiken. Volgens de provincie is het gebruik van de moedertaal van de patiënt een belangrijk onderdeel van de kwaliteit van leven van die persoon.

Al met al wille Gedeputeerde Staten dit jaar ten hoogste zes ton uittrekken voor de uitvoering van de taalnota. Daarvan gaat 150.000 euro naar de campagne Praat mar Frysk, die eind vorig jaar werd gelanceerd.

Boarne: Friesch Dagblad, 16-04-2008

FFU:Mear Frysk yn de soarch freget gâns mear as it ferlieden fan de lju. It sil ek in ferplichte beneamings- en funskje-eask foar de meiwurkers wurde moatte. Sjoch ek ús ‘Oanfalsplan Frysk’ op ús webstek (û.o by ‘Publikaasjes’).

<< Werom nei 'Aktueel 2008'