Fryske Klub heft zichzelf op, 17-04-2008 (A-LC)

LEEUWARDEN - De Stifting Fryske Klub Ljouwert (SFKL) houdt na de zomervakantie op te bestaan. Voorzitter Cor Jonkman meldt dat de Fryske Klub geen meerwaarde meer heeft nu Friese organisaties zelf wel de weg naar het gebouw De Bres weten te vinden voor activiteiten. De Fryske Klub is vanaf begin 2006 medehuurder van het gebouw achter de Harmonie dat ook partijgebouw van de PvdA is geweest.

Na de zomervakantie wordt het huurcontract niet meer verlengd. Wel zullen Friese organisaties als ze onderdak nodig hebben voor een activiteit, doorverwezen worden naar de hoofdhuurder Andries Veldman. Jonkman is dan ook niet bang dat het ophoudt met Friese evenementen.

Wel is het andere doel van de Fryske Klub, om boven in het gebouw kantoorruimtes voor Friese organisaties te bieden, mislukt. “Dêr wie net foldwaande animo foar.” Alleen jongerenvereniging FYK (Fryske Ynternasjonaal Kontakt) wil ruimte blijven huren.

Ook het idee om via de vereniging Eftrije een Fries netwerk op te bouwen, is niet van de grond gekomen. “Der we net folle flecht op ’e koai”., aldus Jonkman. Het uiteindelijke doel om van De Bres het al sinds 1999 gewenste Frysk Hûs te maken, is daardoor eveneens mislukt.

Het idee voor een eigen Frysk Hûs, maar voorbeeld van het Vlaams Huis in Brussel, maar ook naar de eigen onderkomens van de Welsh en de Sorben, kan volgens Jonkman alleen gerealiseerd worden als daar een professionele stichting voor komt. “De Fryske Klup hat dêr gjin tiid foar.”

Boarne: Leeuwarder Courant, 17-04-2008

FFU: Lês dêroer ek Pieter de Groot syn DWERS  by ‘Poadium 2008’: In Frysk loftkastiel, 25-04-2008 (P-LC).

<< Werom nei 'Aktueel 2008'