Provinciebestuur baas over Friese taal, 03-06-2008 (A-LC)

DEN HAAG - Het provinciebestuur neemt definitief de rijkstaken op het gebied van de Friese taal “zoveel als mogelijk” over. Het kabinet en de provincie hebben hierover een akkoord bereikt. Ze volgen het advies van een commissie onder leiding van CDA-coryfee Tineke Lodders over het decentraliseren van rijkstaken

De deal is onderdeel van een groter akkoord over decentralisaties van rijkstaken naar de provincies. Later deze week wordt dat openbaar. Het gaat om klussen op de terreinen wonen, werken, platteland en cultuur, verkeer en bestuur. Met taken als armoedebestrijding moeten de provincies zich niet meer bezighouden, vindt de commissie.

De overdracht heeft vooral betekenis voor het onderwijs. Nu nog bepaalt het rijk hoe de scholen de Friese taal moeten inroosteren. Straks gaat de provincie erover. Gedeputeerde staten hebben al laten weten dat het onderwijs dan meer werk moet gaan maken van het Fries.

Een groep experts met vertegenwoordigers van rijk en provincie buigt zich binnenkort over de uitvoering van het akkoord. Binnen zes maanden moet die met een voorstel komen.

Gedeputeerde Jannewietske de Vries zegt “hartstikke wiis” met het akkoord te zijn.

Boarne: Leeuwarder Courant, 03-06-2008, s.13

<< Werom nei 'Aktueel 2008'