Provincie krijgt meer te zeggen, 05-06-2008 (A-FD)

Rondweg Sneek voorbeeldproject; Fryslân eindelijk baas over Friese taal

Leeuwarden - Provincies krijgen meer te zeggen. De invloed van het rijk is op tal van terreinen teruggedrongen. Dat is de uitkomst van een bestuursakkoord dat rijk en provincies gisteren met elkaar hebben gesloten. Fryslân is blij, maar gedeputeerde Galema plaatst wel een kanttekening. Op veel onderdelen moeten nog stuurgroepen aan het werk. “Ik hoop niet dat dat te veel vertraagt.”
In z’n algemeenheid zijn Gedeputeerde Staten van Fryslân heel blij met het bestuursakkoord. De aanbevelingen van het rapport-Lodders dat er aan ten grondslag ligt, zijn in grote lijnen overgenomen. “En dat rapport hebben we breed onderschreven”, aldus Galema.
De decentralisatie van rijkstaken is uitonderhandeld met het rijk, nadat het nieuwe kabinet eenzijdig een korting van achthonderd miljoen euro oplegde aan de provincies. De provincies waren slecht te spreken over die “graai uit de kas” en wilden alleen meewerken als het rijk serieus zou nadenken over het decentraliseren van rijkstaken. Voor uitvoering van de nieuwe taken, vooral op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en regionale economie, wordt het daaraan gekoppelde rijksbudget naar de provincies overgeheveld. […]

Een andere consequentie van het bestuursakkoord is dat Fryslân eindelijk de lang verwachte zeggenschap over de Friese taal krijgt. De provincie heeft daar “twintig jaar voor gestreden”. Een stuurgroep moet binnen een half jaar rapporteren aan het rijk over hoe dat moet worden ingevuld. Vast staat dat Fryslân meer geld wil hebben voor de uitvoering van die taak, waarvoor het rijk tot nu toen jaarlijks 4,5 miljoen euro reserveert. “Want wij vinden dat het rijk de controle op het geven van Friese les heeft verwaarloosd.” Scholen zijn verplicht een bepaald aantal lesuren per week aan Friese les te besteden. […]
Volgens het akkoord zal het rijk de nationale kaders stellen op het terrein van ruimtelijke ordening, milieu, landelijk gebied, natuur, water, mobiliteit, economie en cultuur, en zijn het de provincies die op het regionale niveau de lange-termijnontwikkeling vormgeven en de beleidsagenda formuleren. Tussen nu en 2011 gaan 24 regelingen op de schop.

Boarne: Friesch Dagblad, 05-06-2008, s. 13

FFU: In tige wichtige stap foarút. De FFU hat dat mei oaren altiten bepleite (sjoch ús ‘Oanfalsplan Frysk’ (2007)) dat ûnder Publikaasjes/Rapporten en noata’s oan de klikken is.
De kommisje Lodders hat it yn in paragraaf fan syn rapport Ruimte, Regie en Rekenschap, Rapport van de Gemengde commissie decentralisatievoorstellen provincies (17 maart 2008) ek oer de Fryske Taal (par. 3.2.1.6 BZK, s. 36): “De commissie adviseert om rijkstaken op het terrein van de Friese taal zoveel mogelijke naar de provincie Fryslân te decentraliseren. Hiertoe volgt de commissie het voorstel van de provincie om een tijdelijke stuurgroep te installeren. Deze stuurgroep zal bestaan uit leden afkomstig van zowel de provincie Fryslân als het rijk. Deze stuurgroep doet binnen een half jaar voorstellen voor een samenhangende decentralisatie en coördinatie voor taken die verband houden met de Friese taal.”

It rapport Lodders is hjir en by Publikaasjes/Rapporten en noata’s oan te klikken: Ruimte, Regie en rekenschap, 170308.pdf

<< Werom nei 'Aktueel 2008'