Geslaagde videolessen Fries, 18-06-2008 (A-FD)

Sneek - Friese les via een videoverbinding. Het klinkt ingewikkeld, maar het werkt wel, zo blijkt uit de negen diploma’s die negen vmbo-leerlingen van de stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs Zuid-West Fryslân hebben verdiend. De negen leerlingen gingen naar csg Bogerman in Sneek en Koudum of csg Gaasterland in Balk en hadden Fries in hun pakket. Omdat ze met te weinig waren om elk op hun eigen school Friese les te krijgen, werd de oplossing in een videoverbinding gezocht.

De lessen werden gegeven vanuit Sneek: alle drie groepen zagen op een tv-scherm zowel de powerpoint-presentatie van de docent als de beelden van hun medeleerlingen op de andere locaties. In Koudum en Balk was tijdens deze afstandslessen wel een ICT-medewerker of een onderwijsassistent aanwezig, en soms ook een docent Fries van de betreffende vestiging.

Naast de lessen via de videoverbindingen werkten de leerlingen veel op internet. Met een eigen inlogcode hadden ze toegang tot een digitaal mededelingenbord, konden ze contact leggen met de docent, opdrachten inleveren, mailen en filmpjes en powerpointpresentaties bekijken. Voor direct contact kwamen alle leerlingen van de drie groepen twee of drie keer per jaar bij elkaar.

Docent Reitze Jonkman stelt dat het even wennen was. “Nei in skoftsje wurdt de kamera min ofte mear gewoan, mar guon learlingen dûkten nei twa jier noch hieltyd fuort [wei] foar de kamera. Benammen famkes.”

Zonder strakke discipline lukt het niet, zegt Jonkman. “As dosint bist in soarte fan regisseur. Moatst hieltyd oanjaan wa’t op hokker lokaasje it wurd kriget. As immen op ien fan de oare lokaasjes samar begjint te praten, hast gjin idee wa’t dat is. Dat moatst dus besykje foar te wêzen.”

Jonkman geeft nog altijd de voorkeur aan direct contact met leerlingen, maar hij ziet ook de voordelen van videoles. “It grutste foardiel is fansels dat der no Frysk jûn wurdt wêr’t learlingen dat oars net kieze kinne soenen. Boppedat haw ik fernommen dat learlingen op ôfstân hiel goed by de les bliuwe. Ast hieltyd nei in skerm sjochst, litst dy blykber minder gau ôfliede as yn in gewoane klasse.”

Boarne: Friesch Dagblad, 18-06-2008, s 7

FFU: Lokwinske Reitze!

<< Werom nei 'Aktueel 2008'