Staten willen graag Friese domeinnaam, 30-06-2008 (A-FD)

Enthousiasme voor extensie .frl is groot

Leeuwarden - Een meerderheid van Provinciale Staten wil [het] graag mogelijk maken dat bedrijven en instellingen een internetadres kunnen kopen dat eindigt op .frl. Dat blijkt uit een rondgang langs Statenfracties. Naar schatting kost invoering 60.000 euro.

Door Arnoud Wokke

Gedeputeerde Staten zeiden gisteren al te overwegen om geld op tafel te leggen voor de .frl-extensie. ,,We wachten af hoeveel het gaat kosten, dat zal later dit jaar bekend worden”, aldus een woordvoerster. De schattingen lopen uiteen, maar het invoeren van de extensie zou maximaal ongeveer 60.000 euro gaan kosten. ,,We moeten er in elk geval over nadenken, of dat het waard is.”

Het invoeren van domeinen met .frl wordt mogelijk omdat de Icann, de organisatie die wereldwijd gaat over domeinnamen, donderdagavond besloot om het systeem vrij te geven. Daardoor kan iedereen een eigen extensie registreren. Het idee om Fryslân een eigen extensie te geven, bestaat al langer. Twee jaar geleden was het een van de meest geslaagde 1 aprilgrappen: de Icann zou de extensie .fy toe gaan staan.

Enthousiast
De Staten zijn enthousiast. ,,Super, dit moatte wy fuort dwaan”, zegt FNP-voorman Johannes Kramer. ,,Salang[’t] de kosten net yn ’e miljarden rinne, fyn ik dat wy it mooglik meitsje moatte om Fryske domeinnammen te registrearjen.”

Kramer vroeg al eerder aan Gedeputeerde Staten om dit mogelijk te maken. ,,Doe waard sein dat it net koe. No dus wol, en der [dêr] bin ik tige bliid mei [om].” Als het zover is, staat Kramer vooraan in de rij. ,,Ik wol der [‘der’ weilitte] fuort ien ha foar de FNP.”

Ook taalwoordvoerder Rendert Algra van het CDA vindt het een goed idee. ,,Je zou het goed kunnen inzetten bij de marketing van Fryslân. De kosten lijken me te overzien.” Het zou dan voor Algra vooral gaan om de uitstraling die een eigen domeinnaamextensie heeft. ,,Internet is een medium waarop je bij uitstek de Friese taal kunt laten zien.”

PvdA-fractievoorzitter Bert Versteeg is ook voor een provinciaal internetadres. ,,Wij zijn een bijzondere provincie, dat mogen we op internet best tonen. Ik zou het leuk vinden als we het mogelijk kunnen maken.” Uiteraard moet het dan niet te duur worden. ,,We moeten de kosten en baten tegen elkaar afwegen, maar het idee is goed.”

Er zouden niet gelijk duizenden sites komen die een adres hebben op .frl, denkt Wim Benes, die zich bezighoudt met het vertalen van software naar het Fries. ,,Overheden zullen het graag willen, net als instellingen als de Fryske Akademy en de Afûk. Wellicht zullen er ook bedrijven zijn die graag zich willen laten zien in het Fries.”

De extensie zou een manier worden om te laten zien dat je op en top Fries bent, denkt ook Hindrik Sijens, een wetenschapper die veel bezig is met het bevorderen van het Fries op internet. ,,Bedriuwen sille it wolle om har te profilearjen op ynternet.” Sijens is er niet van overtuigd dat .frl het Fries veel vooruit zal helpen. ,,As it djoer is, wyt ik net of [oft] wy het dwaan moatte.”

‘Taal stimuleren’
Benes vindt juist dat het sowieso moet. ,,De provincie móet dit gewoon oppakken. Dit is een uitstekende manier om de taal te stimuleren op internet. Het is relatief goedkoop. Bovendien kan de provincie wellicht geld terugverdienen door aan bedrijven domeinnamen te gaan verkopen die eindigen op .frl. Misschien, als het heel goed loopt, kan het dan zelfs wel kostenneutraal.”

Boarne: Friesch Dagblad, 30-06-2008

FFU:  Wat no, Sijens …

<< Werom nei 'Aktueel 2008'