Nederland vergeet het Fries in het onderwijs, 15-07-2008 (A-FD)

Leeuwarden - De Nederlandse overheid heeft veel te weinig aandacht voor het onderwijs in minderheidstalen, zoals het Fries, Limburgs en Stellingwerfs. Dat schrijft de Raad van Europa in een rapport over het taalbeleid van de landelijke overheid.

De Raad van Europa verwijst naar het Handvest voor Minderheidstalen, dat ook door Nederland is ondertekend. Daarin staan allerlei afspraken over het beschermen van minderheidstalen in Europa.

De Raad mist bij de Nederlandse overheid vooral een samenhangend beleid om het Fries in het onderwijs de plek te geven die de taal volgens het handvest toekomt. Het rapport signaleert onder meer een tekort aan gekwalificeerde leerkrachten Fries. De Raad stelt verder dat het verlagen van de kerndoelen voor het Fries in het onderwijs een slechte zaak is.

De Tweede Kamerfractie heeft inmiddels Kamervragen gesteld over het rapport van de Raad van Europa. De fractie wil onder meer weten wat de regering met de aanbevelingen in het rapport gaat doen. Zie verder pagina 9

De Raad van Europa vindt dat de Nederlandse overheid het gebruik van het Fries bij instellingen als de Belastingsdienst en Rijkswaterstaat meer moet stimuleren. Dat schrijft de Raad in het rapport waarin het taalbeleid van de landelijk overheid wordt doorgelicht. De Raad stelt ook dat de overheid meer structurele subsidie moet geven aan Omrop Fryslân. Volgens de raad heeft de Omrop een speciale status, omdat het de enige uitzendgemachtigde is die uitsluitend Friestalige programma’s uitzendt. De Raad van Europa licht het landelijke taalbeleid om de drie jaar door.

Boarne: Friesch Dagblad, 15-07-2008, s. 1, 9

FFU: Fetprint fan ús.De FFU is dus noch altiten net oerstallich! Lid wurde dus. En de kearndoelen foar it Frysk moatte aanst omsetten wurde yn dúdlike en konkrete learstanderts, dy’t op syn minst lykweardich en lykberjochtige binne oan dy foar it Hollânsk en dêr’t alle learlingen yn groep 8 oan foldwaan moatte. Wy bliuwe wach.

<< Werom nei 'Aktueel 2008'