Snelle bijval voor Fries veiligheidsonderzoek, 01-08-2008 (A-LC)

LEEUWARDEN- De nieuwe landelijke veiligheidsmonitor zal waarschijnlijk in het Fries worden afgenomen. Vanuit Den Haag is positief gereageerd op een brief van de Leeuwarder burgemeester Ferd Crone. Die pleitte eerder deze week namens zijn Friese ambtsgenoten en de provincie Fryslân voor een Friestalige versie van dit bevolkingsonderzoek naar veiligheidsgevoelens. Volgens Crone levert dat meer reacties op.

Volgens projectleider Maarten Schermer Voest van het ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties was dit een steekhoudend argument. “Wij ondersteunen dit wel en zullen het idee van een Friestalige enquête dan ook aanbevelen bij de minister. Ook wij geloven dat het stimulerend zal werken op de deelname van gemeenten.”

Op verzoek van enkele grote steden was al een Engelse en Turkse versie in voorbereiding. Daar komt nu dus vermoedelijk ook een Friestalige bij. Gemeentewoordvoerder Johan de Jong was verguld over dit nieuws. “Je moet zorgen dat de vragen goed overkomen bij de mensen en volgens ons helpt dit hierbij.”

Boarne: Leeuwarder Courant, 01-08-2008, s. 9

<< Werom nei 'Aktueel 2008'