Friesland wil culturele autonomie, 23-08-2008 (A-LC)

LEEUWARDEN- Culturele autonomie, dat is de inzet van het provinciebestuur bij de onderhandelingen dit najaar met de rijksoverheid over het beleid voor Friese taal en cultuur. Geart Benedictus, vice-voorzitter van provinciale staten, zegt dat decentralisatie van de rijkstaken op dit gebied de provincie onvoldoende is.

“Dan draaie se yn De Haach noch oan de knoppen en krije wy te min jild”, sprak hij gisteravond in De Bres te Leeuwarden.

De provincie zet een sterke lobby op om zelf baas te worden over de taal en cultuur, zegt hij. Friesland wil jaarlijks minstens € 3 tot  € 4 miljoen om de positie van de taal uit te bouwen.

Dat moet vooral in het basisonderwijs gebeuren. Eenmaal baas, wil de provincie scholen verplichten het Fries meer te gebruiken. De scholen de vrijheid laten, werkt niet, meent senator Hendrik ten Hoeve.

Een landelijke stuurgroep buigt zich dit najaar over deze kwestie. De samenstelling is nog onbekend. Benedictus komt volgend jaar juni in de Eerste Kamer. Hij stapt dan uit de staten, maakte hij gisteren bekend.

Boarne: Leeuwarder Courant, 23-08-2008, s.17

<< Werom nei 'Aktueel 2008'