Leeuwarden moet meer met Fries doen, 28-08-2008 (A-LC)

LEEUWARDEN - Leeuwarden zou meer met het Fries in de stad moeten doen. De Afûk vindt dat de gemeente geen recht doet aan de “memmetaal”, die veel meer gebezigd wordt dan Leeuwarden denkt. “Wy tinke dat Ljouwert de posysje fan it Frysk ferkeard taksearre”, zegt directeur Koen Eekma van de Afûk.

Hij reageert hiermee op de nieuwe cultuurnota van Leeuwarden waarin de gemeente constateert “dat het Fries betrekkelijk weinig te zien en te horen is in het dagelijks leven. Er lijkt een gevoel van gêne te kleven aan het gebruik van de tweede rijkstaal.” De praktijk is anders, meent Eekma.

Meer dan de helft van de Leeuwarders kan Fries (56 procent) spreken, bijna iedereen (89 procent) kan de taal verstaan. “De taal is folle sterker as yn ’e nota stiet.”

De gemeente wil het gebruik van het Fries bevorderen door het een “herkenbare plaats te geven in het ‘verhaal van Leeuwarden’.” Met dat voornemen is de Afûk blij, zegt Eekma. Samen met Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar heeft de Afûk plannen voor een Taalexpocentrum voor meertaligheid en in het bijzonder de Friese taal. Dat initiatief past bij de visie van de gemeente.

Het taalcentrum zou gevestigd kunnen worden in een nieuw en architectonisch fraai vormgegeven gebouw tegenover de Oldenhove. “Yn ús eagen foldogge wy dan skoan oan de ambysje fan Ljouwert om mear ‘reuring’, mear gearwurking yn Ljouwert ta stân te bringen.”

Boarne: Leeuwarder Courant, 28-08-2009, s 13

<< Werom nei 'Aktueel 2008'