Fryske Akademy slaat met projecten vleugels uit, 02-09-2008 (A-LC)

LEEUWARDEN - De Fryske Akademy viert deze maand zijn zeventigjarig bestaan. Maar daar stond directeur Reinier Salverda gistermiddag niet te lang bij stil: in It Aljemint presenteerde hij plannen, projecten en studies voor de kortere en langere termijn. […]

Een belangrijk project voor de werkgroep sociale wetenschappen wordt de komende jaren de evaluatie van het provinciaal onderwijsbeleid. Tot 2014 zullen leerlingen van honderd scholen worden gevolgd in hun ontwikkeling. “Zo wordt maatschappelijke relevantie gepaard aan wetenschappelijke verdieping”, aldus onderzoeker Bernie van Ruijven.
 
Een deel van het onderzoek zal zich toespitsen op de taalontwikkeling, Nederlands zowel als Fries, bij kinderen van twee tot vier jaar. Dat is een doelgroep waar de Akademy nog nooit eerder mee gewerkt heeft. Daarom zal er volgens Van Ruijven veel voorwerk gestoken moeten worden in het zoeken naar methodieken die resultaat opleveren bij deze leeftijdsgroep.

De vakgroep taalkunde zal zich de komende tijd intensief bezighouden met het bij de tijd brengen van de Friese taaldatabank, vertelde onderzoeker Arjen Versloot. In die databank moet in de toekomst alles te vinden zijn wat er maar te weten valt over het Fries.

Van ieder willekeurig woord wordt het straks mogelijk de betekenis te vinden, in welke teksten het allemaal gebruikt wordt, hoe het woord zich in de tijd ontwikkeld heeft en welke geografische varianten ervan bestaan.

De databank is nu nog een allegaartje van bestanden. Er wordt daarom gewerkt aan programmatuur om al die losse onderdelen in een systeem onder te brengen. Doelen van de vakgroep op de kortere termijn zijn de publicatie van een nieuwe Fries handwoordenboek.

Voor de langere termijn wordt gewerkt aan een groen boekje voor het Fries en aan computerprogramma’s, zoals een ‘staveringshifker’ en een afbreekprogramma voor het Fries.

Boarne: Leeuwarder Courant, 02-09-2008

<< Werom nei 'Aktueel 2008'