Praat mar Frysk, seksy Frysk, 30-10-2008 (A-LC)

Van onze verslaggever

LEEWARDEN – Om een kleine taal in leven te houden, moet deze van zijn doorgaans stoffige image af. Sterker nog, de betreffende taal moet modern, hip, ja zelfs sexy worden. Zo ook het Fries. Dit zegt Meirion Prys Jones. Hij is de baas van de Bwrdd Yr Iaith Gymraeg oftewel de Welsh Language Board, de evenknie in Wales van de Friese Afûk.

Jones sprak gisteren tijdens een studiedag bij de Fryske Akademy in Leeuwarden over tweetaligheid in het algemeen en het Welsh en het Fries in het bijzonder.

Voor het Welsh voerde hij de slogan ‘Bilingual people are more sexy’ in, ‘Tweetalige mensen zijn sexier’. “De slogan komt geloof ik van een datingbureau uit Californië, maar ach, het klinkt goed.”

En het werkt daar in Wales. Volgens Jones spreken 600.000 van de 3 miljoen inwoners Welsh. Recentelijk groeide het percentage van 18 naar 21. Nog veel meer mensen verstaan het. Opvallend is ook dat er in de steden steeds meer Welsh wordt gesproken.

Het Welsh loopt twee generaties voor op het Fries, aldus de Friese deskundigen gisteren. Dit maakte het verhaal van Jones des te interessanter. Volgens de baas van het taalbureau hoeven de Welshmen echt niet alleen Welsh te spreken. Juist niet. “Beide talen, dat is goed, Engels én Welsh. Tweetaligheid, daar gaat het om.”

De kleine taal kan, vooral bij de jeugd, populairder worden gemaakt door de popmuziek, de sport en de technologie. “Dat zijn praktische, alledaagse dingen. Iedereen is ermee bezig. Bij ons lijkt dit te werken. Mensen moeten blij en gelukkig worden van de taal.”

Dit is nu nog niet het geval met het Fries. ‘Frysk is fun’ geldt hier nog niet. Maar de Praat mar Frysk-campagne met het ‘tútsje’ van Doutzen, Foppe of Syb past wél in de lijn van Jones. “Je hebt vrolijke symbolen nodig. Wij hebben blije badges laten maken met hierop de tekst ‘Ik spreek Welsh’. Van bijvoorbeeld ambtenaren die je helpen, is het goed om dat te weten.”

Bij de meeste overheden zit het in Wales trouwens wel snor met de tweetaligheid. Als het bedrijfsleven het ook aandurft, gaat het echt de goede kant op met de taal. Aldus Jones. In Wales lijkt dit het geval. “Bij ons maakt het warenhuis Marks & Spencer sinds kort ook reclame in het Welsh. Echt heel goed. Als andere bedrijven dit nu overnemen, is het succes compleet.”

Boarne: Leeuwarder Courant, 31-10-08, s. 1

FFU: De FFU hat oan de stúdzjedei’ (in ‘ekspertmoeting’) mei oare organisaasjes en minsken in grutte bydrage levere, bgl. troch it skriuwen fan in ‘Oanfalsplan Frysk’ en harren fersyk oan saakkundigen om in ynhâldlike bydrage oan de moeting te leverjen. It ‘Oanfalsplan Frysk’ (2de pr. 2008) is oan de klikken op ús stek by ‘Brieven 2008’ en by ‘Publikaasjes’ (sjoch by ‘Rapporten en noata’s’).

<< Werom nei 'Aktueel 2008'