‘Friese canon verplichte kost op scholen’, 11-11-2008 (A-LC)

LEEUWARDEN – De canon van de Friese geschiedenis zou volgens commissievoorzitter Rinze Boersma “min of mear” verplichte kost op de scholen moeten worden. Hij hoopt dat de provincie haar beleid daar op zal aanpassen. Zeshonderd exemplaren van het vandaag gepresenteerde geschiedenisboek worden gratis uitgedeeld aan de scholen van het basis- en voortgezet onderwijs.

De provincie investeerde € 200.000 in het project dat het geschiedenisonderwijs een nieuwe impuls moet geven. Of de docenten daar ook om zitten te springen, weet Boersma niet. “It is wichtich dat [d]er oandacht is foar de Fryske taal en kultuer.” De leraren krijgen een compleet lespakket aangereikt. De uitgave van de Afûk verschijnt in een oplage van 2000 stuks. ‘De canon van de geschiedenis van Friesland’ beschrijft het verleden in 41 hoofdstukken over bijvoorbeeld de gereformeerde voorman Hendrik Algra, spionne Mata Hari en het Oera Lindaboek.

“It is skiednis op fytsôfstân”, stelt eindredacteur Goffe Jensma. Omrop Fryslân verbeeldde de geschiedenisverhalen in korte filmpjes, die op de website www.11en30.nu zijn te vinden. Wij tinke ek nei oer in dramaseary à la Thea Beckman”, vertelt Omrop-medewerker Geart de Vries.

Boarne: Leeuwarder Courant, 11-11-2008, s. 11

FFU: De FFU is wiis mei it ferskinen fan in eigen Fryske kanon. Mei oaren hat de FFU dêr jierrenlang foar krewearre en hat Kerst Huisman op harren fersyk in sit hân yn de kanonkommisje. Him komt ek tank ta.

Sjoch foar de FFU-aktiviteiten op dat stik op ús webstek by û.o. ‘Brieven 2006 en 2007’. En klik ris op www.11en30.nu

<< Werom nei 'Aktueel 2008'