Versterking status Stellingwerfs dichtbij, 11-11-2008 (A-LC)

Leeuwarder Courant – Het Stellingwerfs wacht mogelijk de hoogste status die een regionale taal kan krijgen. Een lobbygroep, met daarin burgemeester Gerard van Klaveren van Weststellingwerf, probeert voor elkaar te krijgen dat de streektaal volledig valt onder het Europees Handvest voor regionale of minderheidstalen. Het Stellingwerfs heeft dan dezelfde status als het Fries.

Het Nedersaksisch, waaronder de Stellingwerfse taal valt, wordt door Nederland en de Europese Unie reeds als officiële streektaal erkend. Maar een deel van het Europees handvest is nog niet op deze taal van toepassing. Als dat wel gebeurt, kan het Stellingwerfs beter beschermd en gestimuleerd worden. Zo moeten er dan minstens 35 uitgewerkte maatregelen worden uitgekozen die de taal kunnen versterken.

“We zijn flink aan het lobbyen”, verstelde Van Klaveren gisteravond in de gemeenteraad, “en ik heb de indruk dat het gaat lukken. En dan druk ik mij nog eufemistisch uit.” Over een half jaar verwacht hij meer duidelijkheid te hebben over het al dan niet verkrijgen van de bijzondere status.

De Stellingwarver Schrieversronte, het instituut dat zich onder meer bezighoudt met de Stellingwerver taal, is verguld met de inspanningen van Van Klaveren en consorten. “Een hogere status betekent ook meer rechten”, aldus Sietske Bloemhoff.

Maar ze hoopt dat de provincie en de betrokken gemeenten dan ook geld beschikbaar stellen voor het schrijven van het Handboek Stellingwarfs. De Schrieversronte heeft vergevorderde plannen voor het maken van zo’n boek, waarin de geschiedenis van het Stellingwerfs wordt beschreven.

Boarne: Leeuwarder Courant, 11-11-2008, s. 11

<< Werom nei 'Aktueel 2008'