Gemeenten doen weinig aan Fries, 15-11-2008 (A-LC)

EARNEWALD - Gemeenten doen weinig tot niets aan Fries taalbeleid, blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie. Volgens de gemeenten valt dat in de praktijk mee. Zo stimuleert Nijefurd het gebruik van de Friese taal, maar is dat niet vastgelegd in een beleidsnotitie.

De gemeentebestuurders vinden dat daar ook onderzoek naar moet worden verricht. De resultaten zijn gisteren in Earnewâld gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie Konferinsje Frysk en Gemeenten van de provincie, it Berie foar it Frysk en de Afûk.

Tytsjerksteradiel is volgens de onderzoekers de gemeente die het best het Fries hanteert. De gemeente wordt op de voet gevolgd door Menaldumadeel en Littenseradiel.

De onderzoekers hebben het taalbeleid van 21 gemeenten getoetst. Achtkarspelen, Boarnsterhim, Het Bildt, Lemsterland, Sneek en Weststellingwerf deden niet mee; de Waddeneilanden zijn niet benaderd.

Er is onder andere gekeken naar het gebruik van het Fries door de verschillende afdelingen op de gemeentehuizen. Tytsterksteradiel scoorde op vier beleidsterreinen het beste. Alleen bij bestuurt scoorde Littenseradiel hoger en bij cultuur Dantumadeel. Het aantal gemeenten met een taalverordening, waarin het Fries in het schriftelijk verkeer is vastgelegd, is gedaald. Van twaalf in 2007 naar tien nu. Wel is er een gemeenten bijgekomen die een intentieverklaring heeft getekend waarin wordt afgesproken zoveel mogelijk Fries te gebruiken. Dit is Dantumadeel. Het aantal gemeenten steeg hiermee van zeven naar acht.

Waar alle gemeenten goed op scoren is dat huwelijkstoespraken in het Fries gehouden kunnen worden.

Boarne: Leeuwarder Courant, 15-11-2008, s. 15

<< Werom nei 'Aktueel 2008'