Drietalig onderwijs loopt. Inmiddels 22 basisscholen in Fryslân drietalig, 01-12-2008 (A-FD)

Leeuwarden - In Fryslân werken 21 basisscholen volgens het principe van drietalig onderwijs. Deze week komt daar de basisschool van Jorwert nog bij, meldt onderwijsbegeleidingsdienst Cedin. Anderhalf jaar geleden waren er nog zeven ‘Trijetalige Skoallen’. Op zo’n school krijgen kinderen Fries, Nederlands en Engels als vak en voertaal bij meerdere lessen.

In de Boppeslach-notitie van de provincie Fryslân staat de doelstelling dat er in 2012 vijftig basscholen drietalig moeten zijn. Het lijkt er dus op dat die doelstelling wordt gehaald, maar Jelle Bangma van Cedin waarschuwt voor te groot optimisme.

Niet alle scholen zijn namelijk gecertificeerd, en er zullen zeker nog geen vijftig gecertificeerde scholen zijn in 2012. Dat proces duurt drie jaar, waarbij de scholen op verschillende criteria streng worden getoetst. Cedin begeleidt, en een onafhankelijke visitatiecommissie stelt vervolgens vast of de leerkrachten thuis zijn in de talen, of de percentages Fries, Nederlands en Engels worden gehaald en of de verschillende talen zichtbaar zijn in de klas. “It is mear dan [= as] in kursus”, zegt Bangma daarover. “It moat trochlibbe wurden [= wurde] troch alle kollega’s op in skoalle.”

Spreiding
Bangma is erg tevreden over de regionale spreiding van de drietalige scholen. “Dat rint hiel goed. Allinne yn de stêden wol it net sa.” De grootste plaats met een drietalige school is Burgum.

Boarne: Friesch Dagblad, 01-12-2008, s. 7

<< Werom nei 'Aktueel 2008'