‘Halve afspraken ondertekend, 15-12-2008 (A-LC)

LEEUWARDEN - De provincie ondertekent een akkoord met het rijk over de Friese taal en cultuur waar ze zelf niet achter staat. Gedeputeerde state spreken van een ‘gemankeerde’ overeenkomst en stellen dat het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen de zaken op zijn beloop laat.

Het zogenoemde uitvoeringsconvenant wordt eens in de drie jaar herzien. Beide partijen hebben op verschillende onderdelen geen overeenstemming bereikt. Zo wil de provincie het tekort aan onbevoegde leraren Fries terugdringen. In het basisonderwijs is 25 procent onvoldoende geschoold in de taal en in het voortgezet onderwijs 40 procent. Het rijk wil louter toezicht houden op de bevoegdheden van leraren in het algemeen.

Ook zou de Inspectie van Onderwijs scherper toezicht moeten houden op het Fries in de scholen. Het rijk wil meer accent leggen op (Nederlandse) taal en rekenen. De provincie vindt dat het Fries ook extra belangrijk gemaakt moet worden. Dit vanwege de verplichtingen in het Europees Handvest.

De geschilpunten worden voorgelegd aan de stuurgroep Fries. Die adviseert het rijk in hoeverre taken en bevoegdheden op het gebied van de Friese taal naar de provincie kunnen worden overgeheveld. In afwachting van dit advies is het akkoord toch ondertekend.

In maart zei gedeputeerde Jannewietske de Vries al dat Nederland te weinig doet om afspraken over het Fries na te komen. De provincie heeft geen mogelijkheid om de overheid ergens toe te dwingen. Het is De Vries’ droom dat alle Friese basisscholen in 2030 tweetalig zijn en dat alle kinderen in de leeftijd van vier tot achttien jaar les in het Fries krijgen.

Boarne: Leeuwarder Courant, 15-12-2008, s. 13

FFU: Alle foech moat dus earst nei de Provinsje, oars wurdt it blykber neat mei de lykberjochtiging en lykweardigens fan it Frysk oan it Hollânsk. Wurd stiper fan de FFU en striid (ek ) mei. It Frysk moat de earste taal wurde yn Fryslân.

<< Werom nei 'Aktueel 2008'