Terugdraaien besluit Fries namen lastig, 16-12-2008 (A-LC)

IJLST - Wymbritseradiel kan er vanavond niet zomaar toe overgaan om het besluit tot invoering van Friese plaatsnamen terug te draaien of uit te stellen.

Burgemeester Jacob Reitsma zal in dat geval aan minister Guusje ter Horst van binnenlandse zaken moeten vragen het raadsbesluit uit mei te vernietigen. Het raadsbesluit valt namelijk niet alleen onder de Gemeentewet, maar ook onder het  Europese handvest voor streektalen en talen van minderheden.

De raad besloot in mei de Friese plaatsnamen in de gemeentelijk basisadministratie vast te leggen. Veel dorpen zijn hiertegen in verzet gekomen. Zij vrezen dat de verfriesing van de plaatsnamen ten koste zal gaan van hun naamsbekendheid, die zij als watersportplaatsen vooral buiten Friesland genieten.

Nadat de burgemeester zijn handtekening onder het besluit had gezet, werd dat recht niet alleen toegekend aan de inwoners van Wymbritseradiel, maar door het handvest ook aan de taalminderheid in zijn geheel: de Friestaligen van Friesland.

Jousma: “Dat beslút no fersette of weromdraaie soe in takend rjocht skeine en dat is stridich mei de ynspanning sa’t Nederlân dy oangien is yn it hânfêst.” Het raadsbesluit kan alleen worden teruggedraaid als de burgemeester aan de Kroon vraagt het te vernietigen.

Boarne: Leeuwarder Courant, 16-12-2008, s. 15

<< Werom nei 'Aktueel 2008'