Afscheid taalpurist met grimmig college, 27-01-2007 (A-LC)

LEIDEN (GPD) - Chillen, pimpen, updaten, downloaden, consultants, controllers. Piet van Sterkenburg weet dat hij de strijd verloren heeft, maar hij maakt zich nog éénmaal boos. De hoogleraar lexicografie en samensteller van drie edities van het Groene Boekje gaf gisteren in Leiden een afscheidscollege waarin hij zich beklaagde over de teloorgang van de Nederlandse taal.

Engelse werkwoorden in het woordenboek, het zijn producten van een luie geest, vindt Van Sterkenburg. Ondanks zijn verzet kwamen ze breed uitgemeten in de laatste versies van de Woordenlijst Nederlandse Taal. Net als nieuwe woorden die wat hem betreft ook hadden mogen ontbreken, zoals ‘digitale wok’voor een schotelantenne, ‘blingbling’en ‘cyberpesten’.

“We keuren te veel goed en laten te veel toe in onze gezaghebbende taalbeschrijvingen”, zei hij tijdens zijn laatste college in Leiden. “Onder het mom van ‘alles moet kunnen’ wordt alles wat van buiten komt liefdevol omarmd. De huidige generatie is geïnfecteerd door het werkwoord gedogen.”

Daardoor regent het volgens Sterkenburg contaminaties en andere fouten, zoals ‘opgroeien voor dag en dauw’ (in plaats van voor galg en rad), of ‘zich er met een leien dakje van afmaken’ (in plaats van met een ‘jantje- van-leiden’).

Boarne: Leeuwarder Courant, 27-01-2007

<< Werom nei 'Aktueel 2007'

<< Werom nei 'Poadium 2007'